Corona ile Batı'nın İmtihanı

Çinden çıkıp tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip covid19 virüsü avrupayı çok fena birşekilde etkiledi. Yanlız basında ve özellikle sosyal medyada ; batının sonu geldi ,dünyanın süper gücü amarika batıyor, artık avrupa belini doğrultamaz,tüm avrupa çaresiz kaldı, aslında gelişmiş denilen ülkelerin sağlık sisteminin ne kadar berbat olduğu, hastanelerin yetersiz olduğu maske bile üretemediği yazıldı söylendi.Yani bir çok kişinin anlatmak istediği aslında batının bize gösterildiği yada öğretildiği kadar gelişmiş olmadıkları idi.Avrupa'nın bu salgında teçhizat konusunda bir çok sıkıntı çekti,lakin bu batıya gelişmemiş dememizi gerektirmiyor.Şimdi size neden böyle düşündüğümü ve görüşlerimi belirtmek istiyorum.
Özellikle italyada devlet, hastaları  koyacak yer bulmakta zorlandı ve hastanelerin kapasitesi yetersiz kaldı bizim ülkemizde ise şehir hastanelerin varlığı ile kapasite dolmadı bile.  Bu durum italya'nın hastane yapamayacak kadar aciz olduğunu göstermez.Hastane sayısı ve kapasitesi istatistikle alakalıdır,yani devlet  bir istatistik yapar ortalama kac kişi hastalanıyor kac kisi hastanede yatıyor ve sonuç olarak bir ihtiyaç ortaya koyar ve o kapasitede hastane inşa eder.Bu zamana kadar adamlarda demek ki hasta sayısı ve yatan hasta sayısı az ki ona göre  hastane yapmış bu bütün dünya için geçerlidir.Bu durum bizim ülkemizde ise bana göre kötü durumda çünkü hastane sayımız fazla çünkü hasta sayımız fazla ve ihtiyaç olduğundan  dolayı devletimiz ihtiyaca göre hastane  yapmış.Aksi durumda hiç kimse corona gibi bir salgını hesaplayıpta hastane yapmış değil. Gel-gelelim maske konusuna avrupa bırak vatandaşına maske vermeyi hastanelerde ki maske ihtiyacını karşılamakta âciz kaldi. bizde ise devlet vatandaşa bedava maske dağıtıyor. Aslında sebebi çok basit çünkü biz tekstil ihracı yapan bir ülkeyiz dünyada da tekstil üretiminde 2.veya 3. sıradayızdır yani maske üretmek zaten bizim işimiz ama avrupada tekstil üretimi yok orda ağır sanayi ve teknoloji üretimi var tekstil ihtiyacının büyük kısmını çin ve bizden tedarik ediyorlar .Son olarakta avrupada ölü sayısının fazlalığına değinmek istiyorum;
Hiç  kuşkusuz baştan italya olmak üzere tüm batı bu salgını başta ciddiye almadı ve tedbir almakta çok geç kaldı ve büyük bir hasara yol açtılar. Bir diğer önemli sebep ise avrupanın yaşlı olması bu virüs çünkü en çok yaşlıları öldürüyor avrupada nüfusun yaşlı olması ölü sayısını da çok çok arttırdı.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

CHP ve DARBE

HDP ve İŞBİRLİKÇİLERİ